Het bewuste kookboek

Het bewuste kookboek
de basis voor mijn cakeproject

donderdag 18 juni 2009

Cake 14: Cake au riz

Na lange tijd vol goede moed weer aan de slag: Cake 14 is een zoete cake op basis van rijst.

De rijst kook je eerst even voor -maar 5 minuutjes. Daarna moet het nog een half uur gekookt worden in melk met vanillestokje & suiker.

Op zich vrij easy, maar het vuur van mijn leenfornuis kan ik niet goed temperen , het is of hoog vuur of héél hoog vuur. Ik moest heel even iets pakken uit de voorraadkast en rook gelijk de onmiskenbare geur van aangebrande melk - gatver. Ja hoor, de melk borrelde al over het pannetje heen. Nou zit op het leenfornuis ook nog een elektrische pit en daar heb ik het vervolgens maar opgezet - elektrisch koken is niet mijn ding, maar ach - alles boven zo'n vieze lucht.


Afijn, na het koken de eidooiers door het rijstgoedje en vervolgens de eiwitten stijfkloppen en er doorheen spatelen. Heel rustig en voorzichtig - op dezelfde manier als je bij het maken van chocolademousse moet doen om hem luchtig te krijgen/houden. Daarin zijn we inmiddels aardig bedreven, want dat maken we regelmatig als dessert voor onze table d'hôte.


Eieren stijfkloppen is tegenwoordig appeltje eitje, want inmiddels staat mijn kitchenaid in de keuken en dit topapparaat klopt zonder moeite de eiwitten voor mij. Heerlijk!!


Tot slot in een apart pannetje karamel maken, dat als eerste laagje in de vorm storten en vervolgens het rijstmengsel erop - vervolgens 45 minuten au bain marie in de oven.


Nogal een bewerkelijk recept voor een cake, want je hebt nogal wat pannen & keukenapparaten nodig, maar.... dan heb je ook wel een originele cake.


Hij kwam prachtig uit de oven. We hebben hem laten testen door onze gasten. Naar aanleiding van eerdere verzoekjes heb ik ook een foto bijgevoegd (van de halve cake die na het testen nog over was wel te verstaan).

Oordeel was heel verschillend. Arjan geeft dit recept een 7,5; onze gasten varierend tussen de 7,5 en 6,5. Ik was er zelf niet zo heel enthousiast over en kwam uit op een 5,5: Vond het een rijstevlaai in de vorm van een cake.

Oordeel Cake/ Recept 14:

Smaak: Een rijstevlaai in de vorm van een cake. Je moet van de structuur houden. Persoonlijk ben ik er niet zo'n liefhebber van. Zacht van smaak en wel erg machtig uiteraard

Bereiding: Lang. Je hebt drie kwartier nodig om hem te maken en veel afwas van alle gebruikte apparaten.

Oordeel: 6+ (blijft mijn project - maar heb bij de beoordeling wel een beetje geluisterd naar de anderen), maar een absolute aanrader voor liefhebbers van rijstevlaai1 opmerking: