Het bewuste kookboek

Het bewuste kookboek
de basis voor mijn cakeproject

vrijdag 21 mei 2010

Cake 85: Cake au nougat

Dit is nou weer typisch zo'n recept waarvan ik denk 'die had ik zelf nou noooooit gemaakt'.
Een cake met stukjes amandelnoga erdoorheen. Gelukkig zijn zakjes 'nougat' hier in alle varianten verkrijgbaar. Het basisbeslag is volgens dit recept nu voor de verandering een keer met poedersuiker ipv gewone suiker - sophie was denk ik toe aan wat variatie, want het lijkt me een wat onzinnige switch tov normale suiker, maar ach... wie ben ik

De noga moet je in kleine blokjes knippen en door het beslag roeren. De eerste paar blokjes gingen wel ok, maar daarna begon de schaar te plakken en kreeg ik het bijna niet meer voor elkaar - dat moet handiger kunnen volgens mij.

Deze cake is een echte verrassing. De noga kristalisseert tijdens het bakken en je hebt dus heerlijke zoete accenten in je cake, zonder dat het overheersend is. De verhoudingen van dit recept zijn ook goed. Precies genoeg noga erdoorheen. Een succesnummer dit recept! Zowel kinderen als volwassenen vonden deze cake lekker.

Oordeel cake/recept 85:
Smaak: Heerlijk. Cake met zoete accenten. Ziet er ook prachtig uit met die iets donkere brokjes erin. De perfecte koffiecake.
Bereiding: Simpel. Alleen moet je ervoor zorgen dat je schaar niet enorm vast gaat plakken tijdens het in stukjes knippen (misschien is hakken met een mes veel efficienter)
Cijfer: 8,5

2 opmerkingen:

 1. Hoi Lisette,
  Leuk dat je de draad weer hebt opgepakt! Ik blijf het dapper vinden dat je echt alle recepten uit het boek gaat maken.
  Ik heb het boek zelf ook, en inderdaad een cake met bloedworst zou ik niet zo snel maken. Maar zo zie je maar, als je het niet probeert ...
  Veel succes met jullie nieuwe seizoen!
  Groetjes Xandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Lies,
  Vandaag ook de cake au nougat gebakken en net een stukje geproefd bij de koffie. De smaak is lekker, maar bij mij is alle noga naar de bodem gezakt.
  Hier heb ik altijd last van, als ik een cake met vruchtjes bak heb ik dat ook, ik had zelfs de stukjes noga eerst nog door de bloem gehaald, maar het heeft dus niet mogen baten. Ik had de cake met zelfrijzend bakmeel gemaakt en dat ging prima. Ik denk dat de cake lekkerder was geweest als de nogastukjes mooi verdeeld hadden gezeten door de cake.
  Succes met je project.
  groeten, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen