Het bewuste kookboek

Het bewuste kookboek
de basis voor mijn cakeproject

dinsdag 30 juni 2009

Cake 17: Cake au thon et aux poivrons

Ja, het is waar! Alweer een cake die van het lijstje gestreept kan worden.
Een hartige cake vandaag met tonijn en paprika.

Gelukkig is het hier vandaag erg warm (37 graden) en drijf je dus bijna het huis uit als je ook nog eens bij een warm fornuis staat, maar ok. Ik ben helemaal happy en niet weg te slaan uit onze keuken, want ruim 2 maanden na onze opening is ons fornuis dan toch eindelijk geplaatst en hij is fantastisch. Echt een MEGA-fornuis met 6 grote pitten, een coupe de feu (superhandige warmhoudplaat met daaronder een grote wokbrander) en 2 ovens ( 90 en 60 cm). Dit is echt de ultieme keizer onder de fornuizen!

Voor onze table d'hôte ( praktisch al onze gasten eten iedere avond mee) - is het geen overbodige luxe, maar zo voelt het toch echt wel; Zeker als je ruim een jaar op campinggasstelletjes en onhandelbare leenfornuisjes hebt gekookt. Wat een feest! Oftewel ik ben nu bijna aangekomen in het walhalla van het koken. Ik heb nog geen frontjes op mijn keukenkastjes en mis nog een kast of tien aan opbergruimte, maar dat mag de pret niet drukken.

In de ovens kan je aardig wat cakevormen kwijt. Als nood aan de man mocht komen - waar we niet van uitgaan natuurlijk - kan ik aan het einde van dit project altijd nog 5 cakes tegelijk bakken en de buurtbewoners uitnodigen om ze op te komen eten....:-)

En nu terug naar het recept.
De paprika's moeten geroosterd worden onder de grill. Ik zing het bijna uit. Sorry - ik spring nog een keer terug in de tijd - zo heb ik op de dag voor onze opening in zo'n klein combi-magnetronnetje eerst een bakje neergezet - daarop een wankelend schoteltje en daarop weer een bodem van een springvorm met daarop de paprikahelften. Anders duurde het namelijk echt uren voordat het schilletje zwartgeblakerd was vanwege het amper functioneren van de grillfunctie. Ideaal dus. De geroosterde paprikasoep is uiteindelijk -met veel gevloek en getier uiteraard - gelukt en ons openingsdiner was een groot succes, maar man wat een hel.
Nu schuif ik het blad in de oven en binnen vijf minuten zijn ze helemaal zwart - SUPER!

Poging 2 om verder te gaan met het recept;
De geblakerde paprika's moet je ontvellen en vervolgens in kleine lucifers snijden. In het recept staat dat je ze vervolgens nog 20 minuten op een zacht vuurtje moet bakken in een beetje olijfolie. Pardon? - waarom in godsnaam? Ze zijn al zacht van de grill en op laag vuur bakken. Deze actie voegt niet echt iets toe Sophie, maar ok niet zeuren - gewoon het recept volgen.

In de tussentijd maak je het cakemengsel klaar en na de urendurende 20 minuten kan de tonijn worden toegevoegd aan de paprika. Nog even vijf minuten bakken - zout & peper erbij en door het cakemengsel spatelen. 45 minuutjes in de oven en klaar.

Hij kwam iets donkerder uit de oven dan de bedoeling, maar dat komt omdat deze nieuwe oven even wat heftiger aantrekt dan mijn eerdere hulpjes. Gelukkig niet te donker - ik had namelijk alles goed in de gaten gehouden na mijn aardappelgratin debacle van gisteren (iets te lang in de oven en ja hoor - aan de zijkanten aangebrand - gelukkig hebben de gasten daar niets van meegekregen). Smaak is prima - goed aperatief hapje en gelijk voorgeschoteld aan de gasten om te testen. Vonden hem lekker van smaak. Toen ik aangaf dat ik er zelf olijven aan zou hebben toegevoegd waren ze het onmiddelijk eens. Ook stelde één van de gasten voor om er geen plakjes van te snijden, maar in blokjes en dan zonder korst - dan haal je het cake idee weg, want daarbij denken mensen aan zoet - is het overwegen waard.

Oordeel Cake/Recept 17:
Smaak: Prima aperatief cake. Dit kan je voorschotelen op een warme dag (goh komt dat even mooi uit) bij een glaasje koele witte wijn. Ik zou zelf nog wel een handje olijven door het cakemengsel gooien. Heerlijk!
Bereiding: Sophie maakt hier naar mijn oordeel een fout in het recept - de paprika hoef je echt niet nog eens 20 minuten te bakken/sudderen, nadat hij onder de grill is geweest. Daarmee kan je dus een hele hoop tijd besparen en dan is hij zo klaar.
Cijfer: 7,5

1 opmerking:

 1. Goedendag

  Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

  We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

  Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

  Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

  Met vriendelijke groeten

  Vincent

  http://nl.petitchef.com

  BeantwoordenVerwijderen