Het bewuste kookboek

Het bewuste kookboek
de basis voor mijn cakeproject

donderdag 10 september 2009

Cake 59: Cake aux prunes

Weer terug naar het oude vertrouwde. Misschien dat het uitstapje naar ander soort beslag Sophie zelf ook niet zo goed is bevallen (zie cake 58). Een gewone fruitcake is in ieder geval als eerstvolgende recept opgenomen in haar kookboek; eentje met pruimen wel te verstaan.

Het lekkere aan dit recept is dat het dan wel een gewone fruitcake is, maar dat ze een beetje alcohol toie heeft gevoegd. Kijk, daar hou ik van! De pruimen moet je namelijk even met een eetlepel pruimenlikeur 10 minuutjes op het vuur staan. Deze likeur is een lokale specialiteit en in Souillac (7 km verderop) staat de stokerij van 'La Vieille prune' - dus wij hebben deze lekkernij altijd standaard in huis.

De pruimen meng je door het basiscakebeslag (goed zo Sophie -lekker simpel) en het sap dat tijdens het pruttelen is vrijgekomen uit de pruimen (vermengd met de likeur) hou je achter. Als de cake uit de oven komt giet je dit sap erover en laat je de cake afkoelen.

Een lekkere cake - de schaal was zo leeg. Onze gasten hebben ervan genoten. Naar mijn idee een redelijke standaard fruitcake - prima dus, maar niet bijzonder. De toevoeging van de likeur vind ik een leuke twist, maar zou nog een extra eetlepel 'pure' pruimenlikeur over de cake gieten. Structuur van de cake is goed en dat kan hij prima hebben zonder klef te worden.

Oordeel Cake/Recept 59:
Smaak: Prima fruitcake en mooie structuur - niet te klef - ook niet nadat de likeur erover is gegoten. Toevoeging van likeur maakt de cake wat aparter. Dit is een hele toegankelijke herfstcake.
Bereiding: 15 minuten. Moet de pruimen even op het vuur zetten namelijk met een eetlepel likeur en dat kost even tijd - verder super simpel
Cijfer: 7+

Geen opmerkingen:

Een reactie posten