Het bewuste kookboek

Het bewuste kookboek
de basis voor mijn cakeproject

woensdag 3 maart 2010

Besluit na falen - ik ga door - missie 2

Ik baal! Het is niet gelukt. Ik heb de cakes niet binnen de mezelf gestelde tijd van 1 jaar gebakken. Ook al zag ik het de afgelopen tijd natuurlijk al aankomen (lees: geen cake meer gebakken - tja, dan gaat het niet lukken); het is toch een teleurstelling.

Het was natuurlijk ook een idioot idee -daarvan heb ik er overigens nogal wat........ - maar het doel heb ik wel bereikt: Ik wilde mezelf namelijk stimuleren om recepten uit te blijven testen ondanks de drukte van een seizoen met gasten. Dat is gelukt. Ik heb 80 cakes gebakken, waarvan sommige werkelijk horror op een bordje waren (cake met coquilles) en anderen een aangename verrassing (kokoscake bijvoorbeeld). Leuke bijkomstigheid was dat alle gasten zo enorm enthousiast waren en echt iedereen graag een cake wilde testen. Kijk, daar doe je het voor.

Na ons seizoen hadden we voor het eerst in twee jaar even tijd voor onszelf. Eerst een jaar lang alleen maar bouwlui op ons terrein en daarna vol een eerste superdrukke seizoen in. Dat is natuurlijk ook best heftig. Wat hebben we gedaan, de afgelopen maanden, met al die vrije tijd? Lekker uitslapen, boeken lezen (mijn grootste hobby - ik had heel wat in te halen) en gewoon rommelen. Onze vrienden en familie in NL opzoeken. Inmiddels zijn we overigens al weer een tijd druk aan het klussen - nog genoeg te doen.

Ik heb na het seizoen nog wel enkele cakes gemaakt, zoals te lezen op de blog. Alleen het is helemaal niet leuk als je met zijn 2-tjes aan het proeven bent. Bovendien gooi je dan vervolgens driekwart cake weg, want let's face it - je gaat geen hele cake opeten met zijn tweetjes.

Na een mailtje van Martje - een trouwe lezer van deze blog - kreeg ik even een opleving en dacht ik: 'Ik ga het nog redden als ik nu aan de slag ga'. De 4 cakes in 1 (zie laatste bericht hieronder) was mijn cake-bak-dieptepunt. Ik kon daarna letterlijk geen cake meer zien. Die appelcakes waren zo lekker, dat we ze wel helemaal hebben opgegeten - dit komt neer op een cake de man! Beetje alsof je in je eentje een appeltaart wegwerkt.Mwoohh-niet echt een fijn idee, toch?

Maar....nu mijn besluit: Ik ga natuurlijk door! Ik ga de 40 resterende cakes gewoon bakken. Ik wil persé alle recepten van het hele boek uittesten. Ik zit al op 75% dus dat moet lukken. Komend seizoen staat voor de deur. De boekingen lopen geweldig en ik denk dat veel gasten wel te porren zijn voor een proefsessie. Ik ga dus gedurende het seizoen de rest van de cake-recepten maken. Ik start gewoon een nieuwe missie. Is namelijk wel erg leuk om te doen.

Dus:
Missie 1 - gefaald
Missie 2 - gaat binnenkort van start! Doelstelling: in een half jaar tijd (wij gaan open op 1 april - tijdspad 2/4 - 2/10) de 40 resterende cakes van Sophie bakken.

Ik hoop dat jullie mijn project een beetje in de gaten blijven houden.
Over een maand zullen de eerste bakresultaten weer verschijnen.

Bedankt voor alle lieve mailtjes!!

Groetjes,
Lisette

5 opmerkingen:

 1. Een hele dikke duim voor jou! Ik vind missie 1 niet gefaald, maar te hoog ingezet. Ik ben ook zo iemand die altijd te veel wil en dan baalt als het niet lukt, maar als de eisen die je aan jezelf stelt wat reëler zijn, dan haal je het wel (haha, leuk om tegen een ander te zeggen, terwijl ik nooit naar anderen luister). Met een kleine aanpassing van missie 1 zou je kunnen zeggen: Er staan 76 "oorspronkelijke" recepten in de inhoudsopgave, jij hebt met de variaties 80 cakes gebakken, dus je hebt er zelfs meer gemaakt! Ik heb veel bewondering voor wat jullie de laatste tijd gedaan hebben en ben blij dat je nu lekker hebt kunnen ontspannen. Als er weer gasten zijn kunnen die weer meegenieten met je baksels, want alles met z'n tweetjes op eten is inderdaad geen optie, en bakken om het bakken zelf is ook niet leuk. Geniet van de komende tijd, dan weet ik zeker dat wij binnenkort weer van jouw schrijfsels kunnen genieten!
  hartelijke groeten,
  Tonia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik vind 80 cakes al een heel prestatie! Benieuwd naar de volgende 40...
  Groetjes, Floortje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Euhhh... Geen hele cake opeten met zijn tweetjes? Driekwart van de cake weggooien?? Opeens begrijp ik haarfijn waar al die extra kilo's op mijn dijen vandaan komen ;-) Ik heb nog nooit een stuk cake weggegooid en da's dan ook precies de reden dat ik nooit, nooit, nooit aan zo'n cakeproject zou moeten beginnen. Maar Lies, chapeau! Ik vind het een fantastische prestatie en ook echt weer iets voor jou om te gaan doen. Ik ga de rest van de testverslagen nog lezen, maar ben heel benieuwd wat je zelf nou de aller-allerlekkerste vond. Keep on baking! Groetjes, Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Lisette, Kijk...dat is karakter. Ik ben ze ook aan het bakken...er is een wereld voor me opengegaan en nu ben ik ook aan de hartige taarten en salades begonnen. Zuurkooltaart ? Morgen.
  Succes hoor
  Lieve groet
  Ariadone

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Lisette,
  Ik kwam net jouw blog tegen en was meteen aangenaam verrast, ik heb namelijkde boeken 'De Cakes van Sophie' en 'De taarten en salades van Sophie' ook en ben er heel enthousiast over. En daarnaast heb ik de film van Julie en Julia gezien en ook even gedacht dat het wel leuk zou zijn om dat met deze boeken te doen. Maar bij mij bleef het een gedachte. Wat leuk dat jij dit wel hebt gedaan en met succes (ik vind absoluut niet dat je gefaald hebt!)! Zelf heb ik enkele cake's en taarten gemaakt. Tot nu toe: de bananencake (vond ik heerlijk), de appelcake heb ik toevallig ook afgelopen week gemaakt (en ook nog over geschreven op mijn blog) en dan de gewone variant (ook lekker maar na jouw stukje te hebben gelezen ga ik zeker nog die andere variant proberen) en van de taarten de quiche Lorraine, de quiche met kip en olijven en de chocoladetaart. De beide quiches vond ik ook lekker en de chocoladetaart ook wel, maar die laatste is echt heel erg machtig. Nou, het is een lang verhaal maar ik ga zeker je blog volgen en je bevindingen tot nu toe lezen. Ben ook erg benieuwd naar de hartige cakes. Succes verder met bakken!
  Groetjes,
  Margriet

  BeantwoordenVerwijderen