Het bewuste kookboek

Het bewuste kookboek
de basis voor mijn cakeproject

zondag 12 september 2010

Cake 97: Cake aux marrons glacés

Een cake met gesuikerde kastanjes. Ok?! Een echt winter ingredient : kastanje.
Ik ga deze cake hoogzomer bakken. Dat zal me een fijn zoektochtje worden.
Uiteindelijk kom ik dan ook terecht bij de kastanje in blik. Zal wel moeten, want anders kan ik niet door met mijn kookboek. Eigenlijk moet je hier dus verse kastanjes voor gebruiken, maar ach dit gaat ook vast wel goed.

Over de kastanjes gaat een scheutje cointreau en dat moet je even laten intrekken (lekker!!) en daarna het geheel in poedersuiker op laag vuur laten karameliseren.
Vervolgens maak je het cakedeeg, waar nu voor het eerst in tijden weer eens niet het basisbeslag wordt gebruikt, maar ook yoghurt wordt toegevoegd. De keuken ruikt weer heerlijk tijdens het bakken en meerdere gasten steken nieuwsgierig even hun hoofd om de deur.

Helaas valt deze cake qua smaak een beetje tegen. Misschien komt dat ook door mijn gebruik van kastanje uit blik en gaat het met verse beter. Beetje muffige cake. Mocht je deze cake willen maken, wacht dan lekker tot van de winter en zorg dat je verse kastanjes gebruikt.

Oordeel Cake/Recept 97:
Smaak: Muf. De combinatie van cointreau, poedersuiker en kastanje zou lekker kunnen zijn. Gebruik verse kastanjes (is ook de bedoeling volgens het recept). Deze cake dus niet in de zomer willen maken, want dan gaat het mis
Bereiding: Lang; veel handelingen en bereiding kost zeker 3 kwartier (voordat de cake in de oven kan)
Cijfer: 5

2 opmerkingen:

 1. Beste Lies,
  Ik heb dit boek laatst aangeschaft en vroeg me af, omdat jij al veel cakes hebt gemaakt, of het inderdaad de bedoeling is om gist te gebruiken..en geen bakpoeder?
  Alvast bedankt,
  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Monique,

  In de originele Franse versie staat bij de ingredienten telkens 'levure' en de vertaling van levure is 'gist'. Volgens de letterlijke vertaling zou het dus inderdaad gist zijn. Het soort bloem dat Sophie gebruikt voor haar cakes (heb ik in een ander cakekookboek van haar teruggevonden is een oranje pak van het merk Francine - volgens mij in NL niet verkrijgbaar) Dat is bloem waaraan al bakpoeder/gist is toegevoegd - zelfrijzend bakmeel dus.
  Kan dus allebei.

  Volgens mij kan je prima ieder type zelfrijzend bakmeel gebruiken voor de bereiding van deze recepten.

  Succes

  Groetjes,
  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen