Het bewuste kookboek

Het bewuste kookboek
de basis voor mijn cakeproject

maandag 21 februari 2011

Cake-proeverij: Cake 104,105 & 106

De volgende drie cakes heb ik allemaal tegelijk gemaakt. We hadden veel gasten op het terrein en ik wist dus zeker dat ik geen probleem zou hebben om een test-panel samen te stellen. Drie bakblikken naast elkaar in de oven en gaan.

We hebben er een soort cake-proeverij van gemaakt. Het betrof de volgende drie cakes:
Cake 104: Cake au pralin. Dit is een hoofdrecept in het boek van Sophie
Cake 105: Cake au pralin et au chocolat. Dit is een aangegeven variant bij cake 104
Cake 106: Cake au pralin et pépites. Ook dit is een aangegeven variant bij cake 104

De cakes liggen dus héél duidelijk in dezelfde lijn met als hoofdbestanddeel pralin.
Pralin is in Frankrijk in zakjes te koop bij de bakafdeling in de supermarkt. Het is een soort versnipperd en gezoet notenmengsel. Eigenlijk een combi van suiker, amandel en hazelnoot.

In cake 105 wordt gesmolten chocolade toegevoegd aan het beslag.
In cake 106 worden pépites toegevoegd. Pépites zijn kleine chocoladebolletjes.
Het verschil met cake 105 is dat je bij de toevoeging van pépites een soort chocoladeaccentjes ontstaan in de verder gele cake, terwijl bij 105 een echte bruine chocoladecake ontstaat.

De cakeproeverij was een groot succes. Iedereen vond het heel leuk om deze cakes te testen en was het qua oordeel erg met elkaar eens. Cake 104 & 105 eindigden op een gedeelde eerste plaats. Cake 106 werd echt duidelijk het minst lekker ervaren.

Oordeel cake 104, 105 & 106
Smaak; Cake 104 en 105 heerlijk. Cake 104 krijgt echt een zoete notensmaak, terwijl de 105 een prachtige chocoladecake is met notenaccent. Cake 106 moest het afleggen tegen de andere twee, want de chocolade accentjes hebben een soort storend effect op de rest van de cake.
Bereiding: Lang. Als je drie cakes in één keer maakt ben je wel even zoet. Het idee van een proeverij spreekt mij (en ook onze gasten) wel erg aan. Leuk idee voor een vriendinnen middag/avond.
Cijfers
Cake 104 & 105: 8,5
Cake 106: 7

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen